Κατασκευές για άτομα με ιδιαίτερες λειτουργικές ανάγκες

 

Ο χώρος στον οποίο ζούμε πρέπει να είναι σχεδιασμένος με τέτοιον τρόπο ώστε να κινούμαστε άνετα και να αισθανόμαστε όμορφα. Τι γίνεται όμως όταν μια κατοικία δεν καλύπτει τις ανάγκες των ενοίκων και μετατρέπεται σε καθημερινό εμπόδιο γι' αυτούς;
Για τους περισσότερους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες οι συνθήκες διαβίωσης και η μετακίνηση μέσα στο σπίτι εξελίσσονται σε γολγοθά. 
Τώρα η τεχνολογία  προσφέρει τεχνικές υπηρεσίες σε άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα. Η παροχή στέγασης ειδικών προδιαγραφών αποσκοπεί σε μια ασφαλή και άνετη και λειτουργική διαβίωση για χρήστες αμαξιδίων και ηλικιωμένους. Με ένα ειδικά διαμορφωμένο αρχιτεκτονικό σχέδιο σύμφωνα με το DIN 18040 και την πιστοποίηση ISO, RAL και TUV.
 
ΕΙΣΟΔΟΣ
Όταν οι είσοδοι είναι σε διαφορετικά επίπεδα από τη στάθμη του πεζοδρομία, πρέπει να προβλέπεται αντιολισθητική ράμπα κλίσης ως 5% και πλάτους τουλάχιστον 1,30μ. ή ανελκυστήρας. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να προβλεφθεί αναβατόριο με ελάχιστες διαστάσεις πλατφόρμας 0,90 - 1,20μ. και ανυψωτική ικανότητα 250 κιλών. Η πόρτα του γκαράζ να ανοίγει αυτόματα και ο χώρος στάθμευσης να είναι εύκολα προσβάσιμος και με καλό φωτισμό. Η πόρτα του σπιτιού μπορεί να είναι απλή ή συρόμενη. Το ελάχιστο πλάτος της θα πρέπει να είναι 90 cm. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει αποκλεισμός σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
 
ΚΟΥΖΙΝΑ
Οι άνθρωποι περνούν το 40% του χρόνου τους στην κουζίνα. Η θέση της κουζίνας να προβλέπεται δίπλα στον νεροχύτη, με έναν ενδιάμεσο πάγκο προετοιμασίας 70 - 80εκ.. Κάτω από τους πάγκους να υπάρχουν υποδοχές σε ύψος 80 εκ. από το δάπεδο και για βάθος 60 εκ. ώστε να εισχωρούν τα μπράτσα του αμαξιδίου. Κατά μήκος των ερμαρίων και των ηλεκτρικών συσκευών να υπάρχουν εσοχές για τα πόδια ύψους 20 εκ. από το δάπεδο και βάθους 15 εκ. Όλοι οι πάγκοι εργασίας να βρίσκονται στο ίδιο ύψος με τις εστίες μαγειρέματος για την εύκολη μεταφορά των σκευών και τα ράφια να μην είναι σε ύψος πάνω από 1,40μ.. Οι ηλεκτρικές ρυθμίσεις, το αντιολισθητικό δάπεδο, ο άνετος χώρος κίνησης καθώς και ο πρόσθετος εξοπλισμός διευκολύνουν την χρήση της κουζίνας. Προοπτική για την αποτελεσματική χρήση της κουζίνας αποτελεί επίσης  και η κατακόρυφη χρήση εγκαταστάσεων. Η περιοχή κίνησης  μπροστά από τον εξοπλισμό της κουζίνας πρέπει να είναι τουλάχιστον 150 * 150 cm. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κουζίνας (επιφάνεια εργασίας, κουζίνα και νεροχύτης) οφείλουν να είναι το ένα δίπλα στο άλλο  διαγωνίως προσαρμοσμένα και το ύψος να είναι ανάλογο του κάθε χρήστη.
Αναφορικά με τα κουζινικά σκεύη, και  αυτά οφείλουν να  είναι προσβάσιμα με ευκολία. Επιπλέον ως πρόσθετος εξοπλισμός μπορεί να τοποθετηθεί μια κουπαστή στην επιφάνεια εργασίας, την κουζίνα και τον νεροχύτη. Πολύ σημαντικές είναι και οι ηλεκτρικές ρυθμίσεις οι οποίες παρέχονται στα πάνω ράφια με ρυθμιζόμενα συστήματα ώστε να μπορεί ο χρήστης να τα τοποθετήσει στο επιθυμητό ύψος.
 
ΜΠΑΝΙΟ
Το μπάνιο είναι ίσως ο χώρος του σπιτιού που δυσκολεύει περισσότερο τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι πόρτες πρέπει να ανοίγουν πάντα προς τα έξω ή να είναι συρόμενες. Το αντιολισθητικό πάτωμα αποτελούμενο από μικρο-τραχιά επιφάνεια αποτελεί αρχή για ένα ασφαλές μπάνιο. Ο ελεύθερος χώρος μπροστά από τα είδη υγιεινής θα πρέπει να είναι 150 * 150 cm. Σύμφωνα με το πρότυπο DIN δίπλα από την λεκάνη της τουαλέτας πρέπει να υπάρχει διαθέσιμος χώρος τουλάχιστον 95 cm και 30 cm. Το ύψος του καθίσματος έγκειται περίπου στα 48 έως 55 cm ώστε να αντιστοιχεί στο μέσο ύψος του αμαξιδίου. Πρέπει να υπάρχουν επίσης βάσεις και λαβές σε πάτωμα και τοίχο ώστε να διευκολύνονται οι χρήστες να κάθονται ή να στέκονται όρθιοι. Για καζανάκι χρησιμοποιείται μια λαβή πλευρικά, ένας κομψός διακόπτης ή ένα τηλεχειριστήριο.
Για το ασφαλές ντούζ των ενοίκων ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα πτώσης, οφείλει να έχει ελάχιστες διαστάσεις 120 * 120 cm και με το αμαξίδιο 150 * 150 cm. Οι λαβές και τα κιγκλιδώματα οφείλουν να βρίσκονται τοποθετημένα αριστερά ή δεξιά. Όσον αφορά το νιπτήρα θα πρέπει να επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση και να υπάρχει επαρκής χώρος για γόνατα και μηρούς. Το ύψος του προσδιορίζεται ανάλογα με τις προδιαγραφές της μάζας του σώματος του κάθε ανθρώπου. Για κάθετη χρήση πρέπει να είναι περίπου 65 με 70 cm και για οριζόντια 80 με 85 cm.
 
ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΑ
Το ιδανικό είναι να προβλεφθούν διάδρομοι πλάτους 1,10μ. και στις τρεις πλευρές του κρεβατιού. Το στρώμα θα πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο του καθίσματος του αμαξιδίου, ενώ είναι αναγκαία η ύπαρξη ελεύθερο χώρου ύψους τουλάχιστον 20 εκ. από το δάπεδο για τις υποδοχές του αμαξιδίου. Η πρίζα του τηλεφώνου πρέπει να είναι κοντά στο κρεβάτι.
 
ΚΑΘΙΣΤΙΚΑ
Τα έπιπλα να έχουν στρογγυλεμένες γωνίες και ελάχιστες προεξοχές. Το ύψος των καθισμάτων να είναι 40 - 55 εκ. από το δάπεδο και των τραπεζιών περίπου 70 εκ..
 
ΔΑΠΕΔΑ
Η επίστρωσή τους πρέπει να γίνεται με υλικά που να είναι σταθερά, αντιολισθητικά, ανθεκτικά και άφλεκτα και να μην αναπτύσσουν στατικό ηλεκτρισμό. Σημαντικό είναι να καθαρίζονται εύκολα. Εξίσου αναγκαία είναι η αποφυγή αρμών διαμόρφωσης δαπέδου σε τέτοιο μέγεθος που να δημιουργεί κραδασμούς στην κίνηση των αμαξιδίων ή ανατροπές κατά το βάδισμα των εμποδιζόμενων γενικά ατόμων.
 
ΠΑΡΑΘΥΡΑ
Πρέπει να είναι μεγάλα και σε τέτοιο ύψος ώστε να προσφέρουν θέα στους χρήστες αμαξιδίων, ενώ οι μηχανισμοί τους να βρίσκονται σε ύψος 0,90 - 1,20 μ.. Αποφύγετε την τοποθέτηση θερμαντικών σωμάτων κάτω από τα παράθυρα ώστε να επιτρέπεται η προσέγγιση σε αυτά.
 
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΥΨΩΣΗΣ (ΑΣΑΝΣΕΡ)
Πρέπει να τοποθετούνται κοντά στην είσοδο και το κλιμακοστάσιο. Οι ελάχιστες εσωτερικές διαστάσεις του θαλάμου είναι 1,10 * 1,40μ.. Περιμετρικά στα τοιχώματα πρέπει να υπάρχει χειρολισθήρας σε ύψος 90 εκ.. Η πόρτα πρέπει να διαθέτει φωτοκύτταρο χαμηλά και μηχανισμό ασφαλείας και τα κουμπιά να είναι σε ύψος προσιτό στους χρήστες αμαξιδίων. Σε χώρους όπου η εγκατάσταση ανελκυστήρα είναι αδύνατη χρησιμοποιούνται αναβατόρια. Τοποθετούνται σε οποιοδήποτε μορφής κλιμακοστάσιο και όταν δεν λειτουργούν αναδιπλώνονται χωρίς να περιορίζουν το ωφέλιμο πλάτος της σκάλας. Οι ελάχιστες διαστάσεις τους πρέπει να είναι 0,80 * 1,00μ.. Η κίνησή τους παρέχεται από ηλεκτρικό κινητήρα.
 
ΡΑΜΠΕΣ
Σύστημα από ράμπες μπορεί να τοποθετηθεί στο σπίτι ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του ενοίκου ώστε να είναι λειτουργικό. Η ακρίβεια χιλιοστού σε ύψος και πλάτος μπορεί να κάνει την εφαρμογή των ραμπών  λειτουργικότερη.