Οδηγός για ανακαίνιση σπιτιούανακαίνιση κουζίνας και ανακαίνιση μπάνιου.

Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια ο πιο πολύς κόσμος στρέφεται στην ανακαίνιση σπιτιού, ριζική ή μερική, των ήδη υπαρχόντων κτιρίων. Αυτό συμβαίνει γιατί η παρούσα οικονομική κατάσταση έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην αγοραπωλησία των νέων κατοικιών. Έτσι, ο κόσμος στρέφεται στη λύση της ανακαίνισης σπιτιού, παρά στην αγορά ενός νέου σπιτιού. Γι’αυτό και εμείς ετοιμάσαμε έναν οδηγό ανακαίνιση μπάνιουανακαίνιση κουζίνας και ανακαίνιση σπιτιού.

Πρόκειται για μία λύση που, αν γίνει με σωστό σχεδιασμό και προσεκτική οργάνωση από αξιόπιστους τεχνικούς σίγουρα θα αποδώσει τόσο μελλοντικά. ‘?λλωστε, μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα «καινούργιο» σπίτι με πολύ μικρότερο κόστος από την αγορά μιας αντίστοιχης κατοικίας. Να θυμάστε ότι η ανακαίνιση σπιτιού είναι μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία. Βέβαια, ίσως προκαλέσει άγχος στον καθένα μας, ειδικά αν δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε.

Γιατί να κάνω ανακαίνιση;

 

Κάνοντας μια ανακαίνιση σπιτιού βελτιώνονται αμέσως οι συνθήκες διαβίωσης καθώς αλλάζει η ψυχολογία σας. Είναι η καλύτερη επιλογή για να αναβαθμίσετε τόσο τον χώρο σας όσο και την καθημερινότητά σας. Η ανακαίνιση κάνει το σπίτι πιο λειτουργικό και όμορφο, αφού φεύγουν όλα τα παλιά και φθαρμένα αντικείμενα. Με την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρολογικών ή υδραυλικών εγκαταστάσεων δίνετε αξία στο ακίνητό σας.

Σε κάθε περίπτωση η ανακαίνιση ενός σπιτιού επιβάλλεται όταν ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του. Δηλαδή: φθαρμένα ξύλινα πατώματα, παλιά κουφώματα, ξεφλουδισμένα χρώματα στους τοίχους, εμφάνιση υγρασίας, και πολλά ακόμη, που αν τα αφήσετε θα σας δημιουργήσουν μελλοντικά σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Κάτι, που σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος των εργασιών.

?λλοι λόγοι για να κάνετε μια ανακαίνιση στο σπίτι σας είναι και η αλλαγή χρήσης του ακινήτου. Ίσως να θέλετε να ενοικιάσετε την κατοικία ή το διαμέρισμά σας, οπότε καλό θα είναι να κάνετε ορισμένες εργασίες συντήρησης. Μην ξεχνάτε ότι, η ανακαίνιση σπιτιού είναι ένα είδος επένδυσης για την ακίνητη περιουσία. Προσδίδει αμέσως προστιθημένη αξία στο ακίνητο, είτε πρόκειται να μείνετε εσείς, είτε πρόκειται να διαθέσετε το χώρο προς ενοικίαση.

Πλεονεκτήματα ανακαίνισης – Συμβουλές

 

Τα πλεονεκτήματα μιας ανακαίνισης:

·         Αποτελεί την οικονομικότερη λύση ανανέωσης ενός χώρου σε σύγκριση με την απόκτηση ενός νέου σπιτιού.

·         Έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε το ακριβές budget που θέλετε να δαπανήσετε. Καθώς μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά πακέτα ανακαίνισης.

·         Μπορείτε να κάνετε συγκεκριμένες αλλαγές, τις οποίες τις έχουμε εμείς σχεδιάσει, προκειμένου να βελτιώσουμε τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά τον χώρο σας.

Ωστόσο, καλό θα είναι να έχετε στο μυαλό σας τις παρακάτω συμβουλές προτού αρχίσετε τις εργασίες ανακαίνισης του σπιτιού σας. Βέβαια, μπορείτε να συζητήσετε και με το συνεργείο ανακαίνισης για τη δική σας συγκεκριμένη περίπτωση. Εκείνοι θα σας δώσουν τις καταλληλότερες συμβουλές που ταιριάζουν ακριβώς στο δικό σας σπίτι και γούστο.

·         Αν πρόκειται να γίνει αποξήλωση παλιών δαπέδων, να γκρεμιστούν τοίχοι ή να πετάξετε μπάζα θα χρειαστεί η ενοικίαση και χρήση ειδικού κάδου.

·         Κατά την αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών για την κατοικία σας καλό θα είναι να προτιμήσετε αυτές που είναι ενεργειακής κλάσης Α ή Β. Έτσι, δεν εξοικονομείτε μόνο ενέργεια, αλλά πληρώνεται και λιγότερα χρήματα στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

·         Τα λευκά κουφώματα αλουμινίου είναι φθηνότερα από τα βαμμένα. Αυτό συμβαίνει, διότι, το λευκό χρώμα καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής και έχει χαμηλότερο κόστος βαφής. Από την άλλη, τα κουφώματα τύπου ξύλου είναι ακριβότερα από τα κουφώματα. Τα πιο οικονομικά είναι τα κουφωματα PVC.

·         Τα πλακάκια είναι πιο οικονομικά από το ξύλινο πάτωμα, ακόμα φθηνότερα από το μάρμαρο.

 

Για μικρούς χώρους, δώστε ιδιαίτερη έμφαση στις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αναδείξετε τις ομορφιές ενός δωματίου παρά τα περιορισμένα τετραγωνικά.

·         Περιορίστε τη χρήση σκούρων χρωμάτων σε μεγάλες επιφάνειες. Με αυτό τον τρόπο ο χώρος θα μοιάζει μεγαλύτερος.

·         Αποφύγετε τις «βαριές» κουρτίνες και τα έπιπλα, καθώς εμποδίζουν την πορεία του ηλιακού φωτός.

·         Η χρήση καθρεπτών σε μικρούς χώρους είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς δημιουργούν την εντύπωση ενός μεγαλύτερου χώρου.

·         Αν το σπίτι σας είναι μικρό προτιμήστε το ίδιο υλικό δαπέδο σε όλο τον χώρο. Έτσι θα μεταδώσετε την αίσθηση της συνέχειας, με αποτέλεσμα ο χώρος να φαίνεται μεγαλύτερος.

Βασικά ζητήματα που πρέπει να έχει υπόψη του ο πελάτης για να οργανώσει μια επιτυχημένη ανακαίνιση

1. Τι σημαίνει επιτυχημένη ανακαίνιση;

Η επιτυχημένη ανακαίνιση χαρακτηρίζεται από 3 παραμέτρους:

Α. Τεχνική αρτιότητα. Πρέπει να προτείνονται «καθαρές» αρχιτεκτονικές λύσεις συνυπολογίζοντας τις τάσεις της εποχής ανά περίπτωση αλλά και τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο της ανακαίνιση είναι η βάση ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του πελάτη.
Β. Μικρό κόστος. Είναι σημαντικό να εμπιστευθείτε την ανακαίνιση σας σε ένα Τεχνικό Γραφείο που να έχει γνώση σε βάθος τόσο της αγοράς, του φάσματος των χρησιμοποιούμενων οικοδομικών υλικών αλλά και των σύγχρονων τάσεων στο χώρο των ανακαινίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο οι προτεινόμενες αρχιτεκτονικές λύσεις θα είναι απολύτως ανταγωνιστικές και στα οικονομικά δεδομένα της εποχής.
Γ. Αποπεράτωση εργασιών στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το Τεχνικό Γραφείο με το οποίο θα συνεργαστείτε να διαθέτει ένα έμπειρο και αξιόπιστο εργατοτεχνικό συνεργείο το οποίο να εγγυάται την αποπεράτωση των εργασιών στο συμφωνηθέν χρονικό διάστημα.

2. Χρειάζεται να προσλάβουμε έναν μηχανικό για την ανακαίνιση που σχεδιάζουμε;

Τυπικά: Κάποιες περιορισμένης έκτασης εργασίες ανακαίνισης που δεν αλλάζουν την αρχιτεκτονική δομή των χώρων δεν χρειάζονται μηχανικό. Από την  άλλη, οι πιο εκτεταμένες επεμβάσεις ανακαίνισης χώρων απαιτούν τη συμβολή μηχανικού.

Ουσιαστικά: Στην ελληνική αγορά, στο χώρο των ανακαινίσεων δραστηριοποιούνται αρκετοί τεχνίτες οι οποίοι υπόσχονται ποιοτική δουλειά σε πολύ χαμηλό κόστος. Κανένας τεχνίτης ωστόσο, όσο έμπειρος κι αν είναι, δεν μπορεί να παράξει ένα λεπτομερές αρχιτεκτονικό σχέδιο που να λύνει όλα τα τεχνικά ζητήματα και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας. Η γνώση και η επίβλεψη των εργασιών από το μηχανικό θα σας προστατέψουν από λάθος αποφάσεις οι οποίες πολλές φορές αρχικά φαίνονται ότι είναι οικονομικές, στο τέλος όμως αυξάνουν σημαντικά το κόστος.

3. Ποια στοιχεία θα πρέπει να αναζητήσει ο πελάτης στο Τεχνικό Γραφείο στο οποίο θα αναθέσει την ανακαίνιση που τον ενδιαφέρει;

Το βασικό μέλημα του Τεχνικού Γραφείου θα πρέπει να είναι να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του πελάτη, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές του δυνατότητες. Επιπλέον, ένα υπεύθυνο Τεχνικό Γραφείο πρέπει να δίνει μεγάλη έμφαση στο να μην ξεφεύγει από τα συμφωνηθέντα.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να σχεδιάζονται και να οργανώνονται με λεπτομέρεια οι αρχιτεκτονικές λύσεις της ανακαίνισης. Με στόχο, κατά την υλοποίηση του έργου, να μην υπάρχει η οποιαδήποτε απόκλιση τόσο στο οικονομικό όσο και στους χρόνους αποπεράτωσης.

4. Θα συνεχίσω να ζω στο σπίτι που αναδιαμορφώνω κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης;

Εν γένει, αυτό είναι δύσκολο. Εξαρτάται από το μέγεθος των εργασιών που περιλαμβάνει η πρόταση της ανακαίνισης αλλά και από την εμπειρία του συνεργείου που θα την αναλάβει. Ένα ικανό εργατοτεχνικό προσωπικό εκτός του ότι θα μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησης της ανακαίνισης, θα προτείνει πρακτικές λύσεις ώστε η «ενόχληση» στους χώρους της ανακαίνισης να είναι η ελάχιστη δυνατή.

5. Απαιτείται η έκδοση κάποιας οικοδομικής άδειας για τις εργασίες ανακαίνισης εσωτερικού χώρου;

Αν προβλέπεται να τοποθετηθούν σκαλωσιές/ικριώματα στις εξωτερικές προσόψεις του κτηρίου, απαιτείται η έκδοση άδειας μικρής κλίμακας. Σε διαφορετική περίπτωση, και με βάση το νέο νόμο των αυθαιρέτων, δεν απαιτείται η έκδοση κάποιου τύπου οικοδομικής άδειας. Τονίζεται ότι ο νέος νόμος («Έλεγχος και προστασία του Δοµηµένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις») καταργεί την οικοδομική άδεια τύπου 48-ωρης ενημέρωσης που προβλεπόταν για τις εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων σε ακίνητα.

Χρειάζεσαι ολική ανακαίνιση ή μερική ανακαίνιση;

 

Πριν ξεκινήσεις θα πρέπει να σκεφτείς αν θες να προχωρήσεις σε ολική ή μερική ανακαίνιση σπιτιού. Αν θέλετε να ανανεώσετε μόνο ένα κομμάτι του χώρου σας μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε μόνο: ανακαίνιση μπάνιου, ανακαίνιση κουζίνας, ανακαίνιση δωματίου, ανακαίνιση σαλονιού, κλπ.

Μια μερική ανακαίνιση είναι μερικές εργασίες που σας προτείνουμε εμείς ώστε να ανανεωθεί ο χώρος σας. Εσείς εχέτε την δυνατότητα να επιλέξετε εκείνες που θεωρείτε ζωτικές για την αναδιαμόρφωση του χώρου σας.

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΛΊΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ :